BejelentésStar Trek
,,Az űr a legvégső határ."

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


                              Xindi

Az Föld elpusztítására tervezett idegen szonda kezdetben teljesen rejtélyes volt. Semmilyen nyom nem utalt arra, hogy honnan érkezett, és ki készítette.

Szerencsére a rejtély hamarosan részben megoldódott. A szulibánoktól szerzett információk szerint egy xindi nevű faj küldte a szondát. Az NX osztályú Enterprise-t küldték, hogy megtalálja a xindiket az űr egy anomáliákkal teli részében, a Térségben.


A xindi valójában öt különböző értelmes fajból áll, mindegyikük különböző bolygón jött létre. Az ötök komplex kapcsolatot építettek ki egymás között, amelyben a szövetségek folyamatosan változnak. Nem ismeretlenek a két vagy több faj közti háborúk sem, és az egyik ilyen elpuszította a xindi anyavilágot is, valamint a hatodik fajt, a madárszerűeket.


A megmaradt ötök:Vizi: A vizi-xindik azon kevés ismert fajok egyike, amelyek jobban érzik magukat a víz alatt, mint a szárazföldon. Egy kicsit még mindig rejtélyesek, gyakran visszahúzodnak, és hagyják, hogy a többi faj hozza meg a döntéseke.


Rovar: Leginkább egy humanoid hangyához hasonlítanak; általában arrogánsak és agresszívak. Egyike azon csoportnak, amelyik erőltette a Föld elleni támadást. A rovarok csak kb. 12 évig élnek. Nemnélküliek, minden rovar képes tojást rakni. A tojásoknak szokatlan védelmi mechanizmusuk van: olyan anyagot szórnak ki, amely egy képes megfertőzni egy közeli személyt, akiben erős ösztön alakul ki, hogy megvédje a tojásokat.


Főemlősök: A leginkább humanoid xindik. A főemlősök kevésbé agresszívak, mint a többiek, de ezen felül jóval ravaszab és körmönfontabb a természetük. Ők is az emberiség elleni támadás pártolói.Hüllők: A rovarokhoz hasonlóan igen agresszívak, és igen hajlamosak a xenofóbiáig terjedő paranoiára. A hüllők és a rovarok puszították el a xindi anyabolygót, végetvetve a száz évig tartó háborúnak.Lajhárszerűek: A lajhárszerű egyik legemberibb faja a xindiknek. Eléggé különös megjelenésük ellenére jóval békésebbek, mint a hüllő- vagy a rovar-xindik. Közülük néhányan az emberek szövetségese lett, és igyekeztek végetvetni az emberek és a xindik közti ellenségeskedésnek.


                          Vidiiánok
A vidiián fajt a Voyager fedezte fel 2371-ben. A vidiiánok egy olyan betegségben - amelyet ők "Kórnak" neveznek -szenvednek, amely a testük minden részét megtámadja. A vidiiánok nem ismernek gyógyszert a Kór ellen, és megpróbálják fertőzött testrészeiket pótolni. A fejlett orvosi ismereteik ellenére a vidiiánok nem képesek testeket klónozni a pótlandó testrészek számára. Ezért gyakran támadnak meg más fajokat, hogy azoktól lopjanak szerveket.

Ez ahhoz vezet, hogy egy átlagos vidiián sokféle különböző idegen szervet, és bőrt hordoz, ezért amolyan "Frankenstein" kinézetük van. Mikor a Voyager először találkozott ezzel a fajjal, két vidiián ellopta Neelix tüdejét, és később is számos alkalommal támadták meg a hajót. A vidiiánok `eredeti` arca


A Voyager 2372-ben hagyta el a vidiián űrt. 2375-ben a Voyager találkozott egy kis csoport idegennel, akik problémák megoldására szakosodtak. A csoport vezetője Kurros, arról informálta Janeway kapitányt, hogy sikerült találniuk egy ellenszert a Kór ellen. Csak remélhetjük, hogy ez az egykoron virágzó civilizáció hamarosan visszatér egy sokkal békésebb élethez.                            Trillek                        Trillek szimbóluma


                            Fiziológia


A trillek képesek egy kicsi, féregszerű szimbionta hordozására. Az egyesülés folyamata során a gazdatest és a szimbionta agykérge összekapcsolódik, így a korábbi gazdatestek tapasztalatait, emlékeit az új gazdatest is ismerni fogja, és egy új, különleges egyéniség jön létre. A trilleket könnyű felismerni a homlokuktól egyészen a lábukig húzódó pöttyökről. Ezen kívül teljesen úgy néznek ki, mint egy ember. A szimbionta leginkább egy meztelen csigára emlékeztet; a trill anyabolygón hatalmas felszínalatti tenyésztőmedencékben szaporodnak. Mindig őrzik és gondozzák őket a Gondnokok, akik nem egyesült trillek, feladatuk a medencék ápolása, és az egyesült szimbionták megfigyelése.


              Társadalom és kultúra


Jadzia Dax


A szimbionták évezredekig is képesek élni, de a trillek ennél jóval kevesebb ideig élnek. Így a szimbiontákat áthelyezik egy másik gazdatestbe, amikor az előző meghalt. A korábban felhalmozott tudást és a tapasztalatot az új gazdatesttel is megosztja.


A trill gazdatestek önként egyesülnek a szimbiontával, de ha már egyszer egyesültek, akkor biológiailag egymástól függővé válnak. 83 órával az egyesülés után már egyikük sem élhet a másik nélkül. A szimbionta egészségének megóvása a trillnek mindennél fontosabb, és ha az egyiküknek meg kell halnia, akkor a trill odaadja az életét, hogy megmentse a szimbiontát. Az egyesült trill egészségének legfontosabb mércéje az izoboromin szint. Ha ez 50 alá esik, akkor a szimbiontát el kell távolítani a hordozóból. A gazdatest így valószínűleg meghal, de ez a Bizottság standard eljárása, és ezt minden egyesült trill kérdés nélkül elfogadja.


A trill társadalomban az egyesülés a legnagyobb megtiszteltetés. A Trill Egyesülési Bizottság az egyetlen olyan trill kormányzati szerv, amely az egyesüléseket szabályozza. A bizottság dönti el, hogy melyik trill alkalmas az egyesülésre, és gondoskodik a szimbionták orvosi szükségleteiről. A trill gazdatesteket kemény kiképzések után választják ki. Mindenki azt hiszi, hogy csak néhány trill alkalmas egy szimbionta hordozására, de Jadzia Dax és Benjamin Sisko kiderítette, hogy valójában a trill lakosság fele lenne képes az egyesülésre. A komoly válogatással azt akarják megakadályozni, hogy a szimbionták egyszerű kereskedelmi cikkek legyenek.


A korábbi gazdatest emlékei és életútja nem zavarhatják az aktuális gazdatestet a feladatai elvégzésében. Ezt újraegyesülésnek hívják, egy a Szimbiózis Bizottság által igen szigorúan tiltott kapcsolat. Mert egyszer minden személyes kötelezettség a következő gazdatestre száll, és így vég nélküliek lennének a behajthatatlan adósságok és az adott szavak az előző életből. Hogyha valamelyik semmibe veszi a trill társadalmat, mind a gazdatestet mind a szimbiontát száműzik a Trillről, és a szimbionta meg fog halni. De mivel egy trillnek a szimbionta védelme a legfontosabb, így az újraegyesülés bekövetkeztének kicsi az esélye.


                                                        Talaxiaiak
A Delta Kvadránsban található Talax bolygón kifejlődött humanoid civilizáció. A Talaxiaiak leginkább sárgás bőrszínükről ismerhetőek fel. A legfőbb különbség az emberek és a talaxiaiak között a tüdő, amely a talaxiaiaknál több ponton is közvetlenül csatlakozik a gerincoszlophoz.

A talaxiaiak nagyon barátságosak és lelkesek, nagyon könnyű barátkozni velük, és megbízni bennük. Kevés ellenségük van, de 2346-ban háborúba léptek a Haakoniai Rend ellen. A háború tizedik évében a hakkoniaiak egy metreon kaszkád fegyver segítségével megöltek több mint 300.000 talaxiait a Rinaxon, erre a talaxiaiak megadták magukat. Számos talaxiai, aki kapcsolatba került a fegyverrel metrémiát, egy halálos vérbetegséget kapott.


A talaxiaiakkal a USS Voyager találkozott először a Delta Kvadránsban. A talaxiai Neelix évekig a hajó főszakácsa és hangulatfelelőse volt.                                        QA Q kétségek nélkül az egyik legérdekesebb faj, amivel a Föderáció valaha is találkozott. Keveset tudni róluk, de az biztos, hogy az ún. "Q kontinuum"-ban élnek, amely egy magasabb dimenzióban található. A Q valószínűleg valamikor egy "normális" faj volt, de hatalmas erőre tettek szert, amivel képesek uralni az anyagot és energiát, az űrt, az időt és magukat is. A legtöbb Q mindenhatónak képzeli magát, de az egyikük szerint az ő erejüknek is van határa - bár hogy ez mi, az talán sosem derül ki.

A Föderáció első találkozása a Q-val akkor történt, amikor egyikük megszállta az Enterprise-D-t. Q a hajó főtisztjeit emberiség ellenes bűnökkel vádolta meg. A Q-nak "köszönhető" a Borggal való kapcsolatfelvétel is.


A Voyager a Delta Kvadránsban találkozott egy másik Q-val is, Quinn-nel, aki egy üstökös magjába volt bebörtönözve. Quinn elégedetlen volt életével, mert céltalannak találta már a Q-k életét. Q is megjelent a Voyageren, aki eleinte szembeszállt Quinn érveivel, de végül is segített neki meghalni. Ezek után kitört a polgárháború a kontinuumban Q és Quinn követői, valamint a többi Q között, amelyet végül a Voyager legénységének segítségével fojtottak el.                                          Okampák

KesAz okampa a Delta Kvadráns egyik faja; először a USS Voyager találkozott velük nem sokkal azután, hogy egy idegen lény, akit az okampák Gondviselőnek neveztek, idehozta a hajót. Az okampák humanoidok, és átlagosan kb. 165 cm magasak. Nagyon rövid életűek, ezáltal nagyon gyors a fejlődésük; 8 hónapos korukra már elérik a felnőttkort. A negyedik vagy ötödik életévük végén az okampa nők belépnek az Elogiumba, amikor is képesek lesznek a megtermékenyülésre - egyetlen egyszer az életük során. Az Elogium idején a nők hátán lévő zacskó felkészül az embrió befogadására. Hétéves korára egy okampa belép az öregkorba; általában 8 vagy 9 évig élnek, habár néhány okampa szokatlan környezeti hatások alatt elérheti akár a 14 éves kort is.


Amikor a Voyager találkozott az okampákkal, akkor azok már kb.1000 éve a föld alatt éltek. Itt, a felszíni nehéz körülményektől megóvva, a Gondviselő védelme alatt élhettek. Habár a kultúrájuk stabil és békés volt, számos fiatalabb okampa próbált meg feljutni a felszínre. Ezek egyike Kes, akit a kazonok elfogtak.


Habár az okampák telepata lények, a városlakók a legtöbb ezen képességüket már rég nem használták. Azonban Kes egyszer elkezdte fejleszteni telepatikus, telekinetikus képességeit. A Voyager más okapmákkal találkozott, akik a képességeiket hihetetlen fokra fejlesztették ki.                           Kazonok
Kazon


A kazon az egyik első faj volt, amellyel a Voyager a Delta Kvadránsban találkozott. A kazonok vadak és harciasak, és nagy harcosoknak tartják magukat. A kazonok korábban a trábok szolgái voltak, de végül felülkerekedtek uraikon. A kazon faj kultúrája viszonylag szervezetlen - miután felszabadultak a tráb elnyomás alól számos szektára bomlottak szét, és azóta is versengenek egymással. Néhány szekta nagyon gyenge, még az élethez szükséges alapvető forrásokban is hiány szenvednek. Más szektáknak csillaghajói is vannak, amelyeket még a tráboktól szereztek. Habár ezek közül elég nagy és erős, a kazonok technikai fejlettsége alacsony, és a hajóik gyengén felszereltek.


A Voyager által megismert szekták: Hobii, Mostra, Nistrim, Oglamar és Prommar. Ezek közül némelyik a Voyager ellensége volt. A Voyager számos csatában vett részt a kazonok ellen, 2372-ben sikerült is elfoglalniuk a hajót a kardassziai kém, Seska segítségével. Szerencsére néhány talaxiai hajó a Voyager segítségére sietett, és sikerült visszafoglalni a csillaghajót. A kazon űr elhagyása után a Voyagernek már csak kevés esélye van arra, hogy újra találkozzon kazonokkal.Breen
A breen egy hatalmas és rejtélyes Alfa Kvadránsbeli faj. A breen faj egy nem M típusú bolygón fejlődött ki. A bolygón az átlaghőmérséklet kb. 220 Kelvin (-53 Celsius fok). Különös fiziológiával fejlődtek ki, hogy elviselhessék ezt a hihetetlenül alacsony hőmérsékletet. Habár hagyományosnak tekinthető oxigén-nitrogén atmoszférában lélegeznek normál légnyomáson, de nincsen vérük, vagy valami más folyékony keringési rendszerük. Ehelyett a testüket millió vékony csőszerű üregek járják át, amelyek a bőrön nyílnak. Ennek segítségével az oxigén közvetlenül kerül be a testükbe, majd a szerveikhez. Hasonló a "kilégzés" is.

A normális breen test hőmérséklete 235 Kelvin (-38 Celsius). A 260 Kelvin fölötti hőmérsékletbe egy breen másodpercek alatt belehal. Ezért a breeneknek ki kellett fejleszteniük egy speciális védőfelszerelést, hogy érintkezhessenek más fajokkal is.


A breen világokat a környezet miatt ritkán látogatják meg idegenek. Titokzatosságukat még az is növel, hogy a "hőálló" ruháik elrejtik az arcukat. Még a betazoidok sem képesek érzékelni a breen gondolatokat és érzelmeket. Az évek alatt azért kiderült néhány dolog a breenekről. A breenek az organikus technológiát olyan szintre fejlesztették, hogy már biológiai alapú hajókat is használnak. Ezek közül néhány álcázóval is fel van szerelve.


A breeneknek igen agresszív történelmük van: breen kalózok gyakran támadtak meg más fajokat. 2366-ban a breen elfoglalta a kardassziai Ravinok hajót. 2372-ben a breen megtámadott egy bajori kolóniát, a Free Havent.


A romulánok igen egyszerűen összegezték eddigi tapasztalataikat eme fajjal szemben: "Sose fordíts hátat egy breennek!"BoliánA boliánok Föderáció tagjai, a Bolarus IX-ről származnak. Könnyű őket felismerni a kék vagy kékesszürke színükről, és a fejük közepén végigfutó gerincről. A faj férfi tagja kopaszok, de a nők hasonló hajat növesztenek, mint az emberek. Sok bolián szolgál a Csillagflottában; Rixx kapitány a flotta egyik leghíresebb tisztje, és 2364-ben részt vett a Csillagflottát megszálló idegen paraziták elpusztításában. A Wolf 359 csata idején a USS Saratoga taktikai tisztje egy bolián volt. Vadosia nagykövet, egy fontos bolián diplomata 2369-ben látogatta meg a Deep Space Nine-t.Bajori


Bajoriak szimbóluma
Fiziológia


A bajoriak ("bédzsóriak")külsőleg és belsőleg is hasonlóak az emberhez kivéve a gerinces orrukat. A kicsi eltérés az emberi testtől a bajori test változásainak eltérő reakcióiban fedezhető fel. Terhesség alatt a bajori nők nem émelyegnek, ehelyett ők tüsszögéssel reagálnak. A bajoriak teste valamivel erősebb, mint az emberi, ez főleg a fejlettebb csontozatnak köszönhető; különösen fejlett a gerinc.


Társadalom és kultúra


A bajori kultúra 500000 éve virágzik. Idővel a bajoriak mesterekké váltak művészetekben, az építészetben és a tudományokban. A bajoriak mélyen vallásosak. Vallásuk középpontjában a Próféták állnak, akik az Égi Szentélyből vezetik a bajoriakat. A hitük a próféciák hatalmában hasonló, mint az ókori görögök hite a delphi jóslatokban. A próféciák között sok szól a Próféták Küldöttjéről, aki megtalálja az Égi Szentélyt, és így a bajoriak megmentőjévé válik. Sisko parancsnok kényelmetlen kettős szerepben találta magát, mikor megérkezett a DS9-re, hiszen vallási figura és Csillagflotta tiszt volt egyben. Csak 7 évvel később sikerült minden elvárásnak megfelelnie. Több száz prófécia vonatkozik a Küldöttre, néhány közülük megvalósult Sisko érkezése után. A bajori hit vallási szövegei között a bajori féreglyuk a Próféták áldásaként tűnik fel.


Kormányzat


Az új kormányzati szerkezet a Megszállás előtti köztársaság rendszerén alapul. Az Első Miniszter vezeti a Miniszterek Tanácsát, és vétójoggal bír a kormányzat minden mozdulata fölött. Az Első Miniszter a többi minisztert is irányítja, akik speciális feladatokat látnak el. A Kai a bajoriak vallási vezetője, aki a Tanácsban is helyet kap, de leginkább csak tanácsadói feladatot lát el.


Vallási közösség


A bajori vallás egységes, és csak ez az egy ortodox hit található a bolygón. A Kai az emberek választott vallási vezetője, aki a Vedek Gyűlést is vezeti. A Gyűlés 112 Vedekből, aki a bajori Rendjeit képviselik. Egy Rend leginkább azokból az emberekből áll, akik egy meghatározott Vedek (vagy Vedekek) nézeteteit követik. A legtöbb Rend tradicionális és konzervatív, bár van néhány kívülálló Rend is, radikális nézetekkel. Szerencsére a radikális Rendek kevesen vannak, de számos olyan bajori van, aki vallja a nézeteiket, de nem tagja a Rendeknek, például azok, akik megalakították a Globális Egység Szövetsége nevű szervezetet, másnéven a Kört. A Kör néhány éve puccsot kísérelt meg az Ideiglenes Kormány ellen, de elbukott. Egy Vedek, illetve Kai, könnyen felismerhető a narancssárga köntösről, valamint a bonyolultabb és nagyobb fülbevalóról.


A Próféták


A Próféták a bajori hit központi alakjai, transzcendens életformák, akik egy nemlineáris idősíkban élnek. A bajoriak szerint a Próféták az igazság megtestesülései, akik bölcsességüket a Kristályokon keresztül mutatják meg. A Próféták az egyetlenek, akik újratöltik a bajoriakat életerővel, a pagh-val, ami létezést biztosít. A bajoriak úgy hiszik, hogy a pagh egy velük született szellemi erő.


A Kristályok


Az első Kristály, amit nyolc követett kb. 10000 éve jelent meg a Bajor egén. Mint a Próféták ajándékait, a Kristályokat templomok és monostorok szent ereklyetartóiban őrizték. Minden Kristálynak különböző funkciói vannak. A Megszállás után csak egyetlen Kristály maradt meg. Az évek alatt hármat sikerült visszaszerezni és most a bajori nép kezében vannak. A négy Kristály a következők:


A Kilencedik Zöld Kristály : áthelyezi a használóját egy eleven emlékképbe
A Harmadik Kék Kristály : A Jövendölés és Változás Kristálya. Megmutatja a jövőt egy kissé szürrealista képben.
A Tudás Rózsaszín Kristálya : A Nagy Nagus szerezte vissza 2371-ben. Irányított tudást juttat a használóhoz.
Az Idő Lila Kristálya : Képes a használóját az időben utaztatni.


Küldött


A Küldött az az ember, aki felfedezi az Égi Szentélyt és beszél a Prófétákkal. Benjamin Siskot Kai Opaka nevezte Küldöttnek, amikor megérkezett az állomásra. Akorem Laan egy rövid időre Sisko örökébe lépett, mint a Küldött, amikor 2372-ben Laan a Próféták segítségével a 22. századból a 24. századba került. A népszerűtlen D`jarra kasztrendszer visszaállítása után Sisko megmérkőzött Akoremmel a Küldött címért. Sisko hamarosan megszilárdította Küldöttként a személyét.


D`jarra kasztrendszer


Az ősi bajoriak a D`jarra kasztrendszer szerint éltek. A bajori társadalmi helyzet és hivatás a születéstől fogva a fülbevaló kialakításában volt szabályozva. A Megszállás után a rendszert megszüntették.


Fülbevaló


A bajoriak személyisége szoros összefüggésben van a fülbevalójukkal. A kivitelezése mélyen összekapcsolódik a családfával és d`jarra-val, de néhány vallási és katonai személy a munkájukhoz igazították a fülbevaló alakját. A fülbevalót leggyakrabban a jobb fülben hordják.


Név


Bajori neveknél a családi név megelőzi a személyes nevet. Kira Nerys-t helyesen Kira őrnagynak hívják, míg az igazi neve Nerys. A bajori címek szintén összekapcsolódnak a vallási címekkel. A Kai a bajoriak vallási vezetője. A Vedek 112 befolyásos szellemi vezető címe. A bajor politikai vezetője az első miniszter, akit demokratikusan választanak meg. A jelenlegi Ideiglenes Kormány a kardassziaiak kivonulása után alakult meg.


Történelem


bajori férfi


500 000 évvel ezelőtt a bajori már egy virágzó civilizáció volt, technológiailag és kulturálisan igen fejlett. A hit adta az embereknek a békét, és az élet harmóniájának érzetét. 10000 éve, amikor az első Kristály megjelent az égen megalakult a jelenlegi bajori hit. Közben a bajoriak felfedezték az űr közeli területeit a tachion gyorsította űrhajóikon, kapcsolatba léptek Kardassziával, ahol akkoriban hasonlóan békeszerető és vallásos emberek éltek. Eltelt több ezer év. Kardasszia Egy egy éhező bolygóvá vált, ami a természeti források elapadásából fakadt. Amikor a katonaság a gyenge civil kormányzattól átvette a hatalmat, úgy gondolták, hogy csak a terjeszkedés mentheti meg a kardassziaiakat. Könyörtelenül leigázták a közeli bolygókat, és a birodalom bekebelezte a Bajort is.


A bajori hit nem lehetett felkészülve a kardassziaiak támadására, és a bolygó 2328-ban el is esett. A Kardassziai Megszállás alatt, ami 2339-től 2369-ig tartott, 10 millió bajori halt meg, és rengeteg kényszerült kényszermunkára. 2351-ben a kardassziaiak megépítették a Terok Nor bányaállomást a Bajor felett.


A Megszállás 30 éve alatt a földalatti ellenállás rengeteg szabotázst követett el a kardassziai kormányzat ellen. Az ellenállási sejtek, mint például a Shakaar, a Higa Metar, a Khon-Ma és az Ornathia a Bajor hegyeiben folytattak gerillaharcot. A sok millió halott hatására a kardassziaiak végül megváltoztatták helyzetüket a Bajoron. 2369-ben aláírták Bajor-Kardasszia közötti fegyverszünetet, és Kardasszia kivonult a bolygóról. Az utánuk maradt káoszban megszülető Ideiglenes Kormány aláírta az Ilviai Kiáltványt, amelyben száműznek minden bajori kollaboránst.


A gyenge és védtelen Bajor felkérte a Föderációt, hogy a Terok Norról felügyelje a kivonulást. A Csillagflotta Deep Space Nine űrállomásává váló Terok Nor parancsnoka Sisko lett. 2370-ben polgárháború alakult ki a Bajoron, amikor a Globális Egység Szövetsége, a Kör, amit Jarro Essa miniszter vezetett, fellázadt az Ideiglenes Kormány gyengesége és a Föderáció ellen. A felkelést végül a DS9 legénysége buktatta meg. 2370 végén megjelent a Dominium, a Gamma Kvadráns urai, és elpusztította a U.S.S. Odyssey-t. Bajor és Kardasszia 2371-ben békét kötött és a kardassziaiak visszaadták az elrabolt Kristályokat. Nem sokkal később meghalt az Első Miniszter, Kalem Opren. Kai Winn átvette a helyét, megszerezve ezzel a világi vezetést is. Shaakar ezt nem nézte jó szemmel, és végül legyőzve Winn seregét megszerezte az Első Miniszter címet.


2372-ben a Bajoron a pagh-démonokat kiszabadították a tűzbarlangokból és hamarosan kitöltötték dühüket, nem vesztegetve arra időt, hogy megkíséreljék elpusztítani a Prófétákat. Az új kardassziai civil kormányzat visszavitte az Idő Kristályát a Bajorra. Ekkortájt Sisko felfedezte B`Halat, az elveszett várost, amelynél felismerte, hogy a Bajor belépését a Föderációba el kell halasztani.


Tovább folytak a harcok a Dominium/Kardasszia és a Föderáció/Klingonok között. A Dominium felajánlotta Bajornak, hogy a háborúban semleges maradhat. Ezt később Winn elfogadta. A Dominium elfoglalta a DS9-et, és a bajoriakat arra kényszeríttette, hogy együttműködjenek. Kira maradt az összekötő tiszt, de már a Dominium felé. Nem sokkal később a Föderáció visszafoglalta az állomást.


2375 vége felé Kai Winn látomást kapott a Prófétáktól. Feladatul kapta a Bajor újjáépítését. Winn visszatért a Bajorra, miután Sisko elvette Kassidy Yatest, ahol helyzetét kihasználva megpróbálta hozzáférni a tiltott Kosst Amojan könyvekhez. A könyvek végül egy csel eredményeként Dukathoz kerültek. Sisko saját élete árán végül elpusztította a könyveket és Dukatot is. A Küldött ezek után csatlakozott a Prófétákhoz az Égi Szentélyben.


Az új együttműködő szellem Bajor és Kardasszia között egy új jövő ígéretét vetítik előre, ahol a régi ellenségek békében élhetnek és a Bajor megszállott múltja csak egy ködös emlék lesz.Andoriai
Az egyik első faj, amely csatlakozott a Föderációhoz. Az andoriai egy vad harcos faj. A klingonokkal ellentétben ők inkább egyszerű hódítási vágyból harcolnak, semmint személyes dicsőségért. Az andoriai kultúrában igen fontos a fegyelem és az önkontroll, és ez őket néha elég unszimpatikussá teszi.

andoriai


Külsőleg nagyon hasonlítanak a legtöbb föderációs humanoid fajhoz. Jól megkülönböztethető kék bőrszínük és fehér hajuk van, de a legnagyobb különbség az a fejükön található antennáik; ezek a légzést segítik, ezáltal az andoriaiaknak nagyon jó a szaglásuk, és nagyon érzékenyek a levegő hőmérsékletének, a légnyomásnak vagy az összetételének a változására.


Az andoriai kultúra alapja a Szövetkezet. Ez egy több mint 100 családot tartalmazó klánszerű csoport, amelyben összegyűjtik a forrásaikat. Az andoriaiaknak nincs egy egész világot átfogó kormányzatuk - a Legfelső Szövetkezet képviseli őket a Föderációban, de ez csak a lakosság 30%-át fedi le. Ennek eredményeként sok andoriai nem érzi magát a Föderáció polgárának. Az andoriaiak otthona az Andor, vagy a saját nyelvükön: Fesoan. Ez egy M típusú bolygó, a nyolcadik a kilenc bolygós Epsilon Indi rendszerben. Ez egy nagy, forró, száraz világ, kevés vízzel, a gravitáció 0.9g. A népesség csak kb. tízmilliós nagyságrendű, ezáltal az andoriaiakat viszonylag ritkán látni a Föderáció területén.8472-es faj

8472-es

A 8472-es faj egy a normál téren kívüli dimenzióban, a folyadékűrben lakik. Először 2374-ben találkoztak vele, amikor a borg belépett az ő világukba, és megpróbálta asszimilálni őket, de kudarcot vallott. A 8472-es faj ellentámadásba lendült a borg ellen, és rengeteg kockát és dolgozót elpusztítottak. Amikor a USS Voyager a borg űrbe lépett tanúja voltak annak, hogy a 8472-es faj egyik hajója egyedül elpusztított 15 borg kockát. Amikor az egyik 8472-es egyed megsebezte Harry Kimet, a Doktor megpróbált valamiféle ellenszert találni a zászlót testét megtámadó "mérgezés" ellen. Végül átprogramozott néhány nanoszondát, amelyek segítségével sikerült legyőznie a kórt. Erről a módszerről kiderült, hogy a borg fegyverként is igen jól használhatná a 8472-es faj ellen. A borg végül kénytelen volt belemenni egy alkuba, és a Voyagerrel együttdolgozni. A borg egyik dolgozóját, Hétkilencedet küldte, hogy segítsen a nanoszondák replikálásában és átprogramozásában. Sikerült építeniük egy fegyvert a 8472-es faj ellen. 17 biohajó elvesztése után a 8472-es faj visszatért a folyadékűrbe. Néhány hónappal később a Voyager legénysége találkozott egy ittragadt 8472-es biohajóval, amelyet egy harogin hajó üldözött. A 8472-es faj egyedét az egyik harogin majdnem megölte, de Hétkilenced az idegent és a harogint végül egy harogin hajóra sugározta, és a Voyager elmenekült. 8472-es


Egy évvel később a Voyager legénysége felfedezett egy állomást, amelyet a Csillagflotta Akadémia tökéletes másolatát hozták létre. Az állomás lakói is embereknek tűntek. Miután Chakotayt leküldték, hogy nézzen egy kicsit körül, rájöttek, hogy valójában a 8472-es faj áll az egész mögött. Chakotay nem sokkal később elkapták, és Janeway kapitánynak le kellett ülnie tárgyalni a 8472-es fajjal. Az állomás vezetője elmondta, hogy félnek a Föderációtól. A csoport vezetője elmondta, hogy azt tervezik, hogy kémeket építenek be a föderációs szervezetekbe, mert félnek, hogy támadás indulhat ellenük. Janeway megértette velük, hogy Föderáció nem akar háborút. Elmagyarázta, hogy a Voyager az egyetlen olyan hajó, amely találkozott velük. Ezek után az állomás vezetője megígérte, hogy meggyőzi a többieket is, hogy állítsák le a tervezett inváziót.


Vulkániak


Vulkániak szimbólumaA vulkánikkal való kapcsolatfelvétel Zephram Cochrane utazásához köthető. A Föld népe nagyon szerencsés, hogy egy ennyire békés és együttműködő faj volt az elsőnek megismert idegen faj. A vulkánik értékes tagjai a Föderációnak, és a faj számos neves tudóst és értékes Csillagflotta tisztet tudhat magáénak.


Fiziológia


A Föderáció népességének kb. egyharmadát vulkániak teszik ki. Ez és a hosszú tagságuk a Föderációban teszi a fiziológiájukat az egyik tanultabbá és bizonyára a legdokumentáltabbá az emberén kívül. A legfeltűnőbb emberitől különböző külső tulajdonságuk a hegyes fülük és összefutó szemöldökük. A vulkániknak nagy a fizikai erejük és kitartásuk, ami a Vulcan bolygó vékony atmoszférájának és durva feltételeinek köszönhető.


A Vulcan felszíne kopár jónéhány félelmetes veszéllyel tarkítva: sugárzás, forróság és por, ami a száraz éghajlatnak és a Vulcan két napjának köszönhető. A vulkáni szemeknek van egy második szemhéja is, ami kiszűri a veszélyes anyagokat a látószerv elől. A vulkáni szemek a fény alacsonyabb frekvenciáit is észlelik. Az orruk nagyon hatásosan szűri ki a lélegezhető oxigént a tüdőbe. A füleik száraz körülmények között képesek erősödő hanghullámokat megmutatni. SpockA vulkáni szervezet teljesen alkalmazkodott a Vulcan viszontagságaihoz. A tüdőjük nagyobb, mint az emberé, ezért a vulkániak szíve az ember májának helyén található. Mivel a szívük 232 per percenként, ezért a szívnek erősebbnek kell lennie, hogy elbírja a kemény megterhelést. A vérük zöld, és jobban elviselik az alacsonyabb atmoszféranyomást is. A veséjük és a kiválasztó szerveik nagyon hatékonyan képesek megtartani az átfolyó vizet és ásványokat.


A vulkáni hormon mirigyek vezeték nélküliek és teljesen akaratiak, ami ellenőrzést ad a testük állapota felett. Az ősidőkben a vulkáni férfiak harcoltak egymással a párjaikért, sok felesleges vérontást okozva ezzel. Az új életforma bevezetésével a vulkániak elnyomták az érzelmeiket. Azonban hétévente az évek alatt felgyülemlett hatások folyományként kitör rajtuk újra a párzás iránti ösztön. Ekkor a vulkáni férfiaknak párzaniuk kell vagy meghalnak. Ez a Ponn`farr, talán az utolsó ösztön, amely megmaradt a vulkáni társadalomban.


A vulkániak első idegen támadóikat pszionikus erejükkel űzték el. Ez a képesség az agyegyesítésben és a telekinézisben nyilvánul meg a leginkább. Ezen erő forrása a vulkáni agyban található. Az agyuk nagyban hasonlít az emberihez, az középagy, ahol a telepatikus és telekinetikus erejüknek központja van, nagyon eltérő. A vulkániak képesek érzékelni az elme fajtáját és jelenlétét, de nem képesek érzékelni pontosan a személyt. Néhány különleges diszciplína segítségével 5-10 méteres távolságig képesek elemezni az elmét. Az agyérintés alatt a felszíni gondolatok manipulálhatók. A felszíni gondolatok könnyen olvashatók a számukra. A gyakorlottabb vulkáni képes meggyőzni, illetve gondolatokat elültetni a célpontjában. Az agyegyesítés szintjén két tudat olvad össze, és minden gondolat, érzelem és tudás megosztódik.


Társadalom és kultúra


Tuvok


A vulkániak nagyon békeszeretőek. A vulkáni kormányzat napjainkban egy reprezentatív demokrácia, ahol három csoportosulás van: a "hr`Mnah`te", a javaslati, a "hr`Breish`te", a helyesbítő, és a "hr`Kash`te", a kitörlő csoport. A vulkáni törvényi rendszert úgy alkották meg, hogy a törvényeket könnyebb visszavonni, mint megvalósítani. A vulkáni fajnak, a logika híveinek, igen szilárd spirituális hite van. Nincs egységes vallás, a vulkániak a katrában hisznek, ami egy személy lelke és tudata. A vulkániak spirituális vezetője az egész vulkáni világ fölött uralkodik.


Akárhol is nőjön fel egy vulkáni, vissza kell térnie a Vulcanra egy tréningre, hogy fejlessze a koncentrációját, a meditációját és a telepatikus képességeit. Számos pszionikus intézmény van, melyeket Sohk-Pakoknak, vagy az elme iskoláinak hívnak. Az első nagy Sohk-Pakot 7200 évvel ezelőtt Sorinak alapította. Néhány nem telepatikus edzés segíti az erő koncentrálását, a sebesülés illetve betegség esetén a gyorsabb felépülést.


A vulkáni gyerekeknek hétéves korukban választanak párt a szüleik. A pár egy ünnepség alkalmával egyesült, és kötődik össze telepatikusan. Amikor mindketten felnőnek a kötelék arra kényszeríti őket, hogy teljesen házastársi rituálékat követve megszilárdítsák a kapcsolatukat. A vulkániak hétévente átesnek a Pon`farron, amely érzelemmentes vulkániakból kihozza az őrültet, és az elkerülhetetlen gonosz.


A vulkániak szerint az érzelem illogikus, ezért elnyomják azt. Azonban a vulkánik az őseik szélsőséges érzelmeikkel születnek, de a folyamatos elmekondicionálás, a t`an s`at, alatt elsajátítják az érzelmek feletti uralkodást. A t`an s`at egy intellektuális érzelmi rombolás, egy élet át tartó folyamat, amely megszabadítja őket az érzelmektől. A vulkánik szerint a tudás az egyetlen védekezés az ismeretlen veszély ellen. Az ők tudás iránti vágyuk és érzelemtől való mentességük az életük vezérlő ereje.


A Vulcan egy évezreddel a Rihannu szétszakadás előtt rendkívül veszélyes volt a gyengékre. Nagyon szűkek voltak a bolygó forrásai. A túlélési ösztön tette a vulkánikat vad, érzelmes fajjá. Egységes kormányzat ekkoriban nem létezett. Többszáz klán, illetve városállam létezett, különböző állami és vallási berendezkedéssel, és állandó harcban voltak egymással a javakért. Ebben az időben a bolygó 90%-án dúlt háború. A vég nélküli harcok alatt egy mozgalom bontakozott ki, amely a logikát és a békét tekinttette alapjának. Surak volt a mozgalom vezetője, neki köszönhető a modern vulkáni társadalom felépülése. A vulkánik i.e. 20-ban találkoztak először idegenekkel, akikkel hosszú és véres háborút vívtak, és legyőzték őket.


Nem sokkal később Surak és legjobb tanítványa S`Task összeveszett. S`Task azt vallotta, hogy a világ túl durva és vad ahhoz, hogy egyedül a logikában és a békében higgyenek. A szakítás az egész vulkáni társadalmat megrázta. S`Task és 18000 követője elhagyta a vulkánt és új világot teremtett. Ezt a szakadást nevezik Rihannsunak.


2063. április 4-én a vulkánik felvették a kapcsolatot az emberiséggel, miután észlelték, hogy az emberek is felfedezték a térutazást. A Föld később a Föderáció főhadiszállása lett, azé a szervezeté, amelynek a vulkánik is alapító tagjaik. S`Task és renegát csoportjának története feledésbe merült, így a felfedezés, hogy a romulánok és a vulkánik rokonok, megrémisztette a Föderációt.


A Khitomer békekonferencia, aminek eredménye a Föderáció és a klingonok közötti békeegyezmény megszületése, egyik vezetője egy vulkáni, Valeris volt.


A romulánok és a vulkánik közötti szakítás sosem jött rendbe, de Spock, a föderációs nagykövet egy földalatti mozgalomban dolgozott a Romuluson, amelynek feladata az egyesítés lett volna.


A Vulcan maradt a legelőkelőbb tagja a Föderációnak a Föld után, és a filozófiája és igazsága még a véres Domínium-háború után is megmarad.


Borg


Borg szimbóluma
A Borg egy hihetetlenül erős kibernetikailag fejlett humanoid faj a Delta Kvadránsból. A Föderáció és a Necrid térség közötti űrben a Borg sok ezer naprendszer ura. A Borg egy kollektív tudatként létezik, melyben az egyéniség megszűnik, a szabadság és az önrendelkezés érdektelenek. Keresztül utazzák az univerzumot a kaptárszerű kockáikban új civilizációkat keresve, melyeket tudatukba asszimilálhatnak, megszerezve minden tudásukat.


Az `Új nemzedék` borgja


Minden borg össze van kapcsolva egy hatalmas szubtéri kommunikációs hálózatba, melyet Borg Kollektívának hívnak. A minden asszimilált dolgozóban lévő beépített adó miatt szükségtelen egy állandó kormányzati rendszer léte. Ezen a hálózaton keresztül a fontos információk minden Borghoz eljuthatnak, így azonnal reagálhatnak minden külső hatásra.


A hatékonyság a napi munka legfőbb elve, és a tökéletesség keresése sosem maradhat abba. Ez vezérli a Borgot új világok felé. A végnélküli próbálkozás a fizikai és mentális tökéletesítés közben abban is a tökéletességre törekednek, hogy melyik ellenséges világokat igázzák le. Az ellenség felé a saját nyelvén állandóan sugárzott "Minden ellenállás hasztalan" üzenettel a Borg eléri, hogy a célpont a teljes reménytelenségbe zuhanjon, ezzel is növelve az asszimiláció hatékonyságát. Ez a módszer számtalan esetben igen hasznosnak bizonyult.


Teljes terület: kb. 158.500.000.000 köbfényév
Népesség: Ismeretlen, de több trillió is lehet.
Élettartam: örök
Fajok: mind kiborg
Nyelv: minden kommunikáció forma lehetséges.
Munkaerő: mindegyik dolgozó, kivéve a Királynőt
Kormányzás: nem alkalmaznak. Minden borgot a Kollektíván keresztül irányítanak és figyelnek. Nincs szükség hierarchiára ebben a rendszerben, ahol minden borgnak ugyanaz a helyzete, kivéve a Királynőt, aki úgy működik, mint egy központi hivatkozási pont, amely körül a kollektíva forog.
Gazdaság: Nincs kimondott gazdasági élet. A munka a védelemben, illetve a fegyver és technikai munkákban merül ki.
Kommunikáció: A Kollektíván keresztül történik.


A Borg technikai fejlődése


A Borg technikai fejlődésének korai szakaszairól roppant keveset - félelmetesen keveset - tudunk. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a Borgot létrehozó népcsoport valaha normális humanoid faj volt. Ez a faj a biológiai evolúció és technikai fejlesztések egy bizonyos fokát elérve - ami körülbelül talán a mi XX. századunk környékére tehető - úgy döntött, hogy gépi alkatrészekkel (szaknyelven implantokkal, vagy implantátumokkal) kezdi el felcserélni egyes biológiai funkcióit, azaz a szerves szöveteket mechanikai és elektonikai szerkezetekre cseréli le. Ezeknek az implantoknak - szintén feltevésekre alapozva - egy része a kommunikációra és információátadásra volt kialakítva, melyeket hálózatba kötve elérték azt, amit az epizódokban és a "Kapcsolatfelvételben" is láthattunk: egy személy kilövése után a többi dolgozó adaptálódott - alkalmazkodott - az adott fegyver frekvenciájához, így a többiek képesek voltak személyi energiapajzzsal megvédeni magukat. Vagy az, hogy egyszerre tudtak nyugodtan dolgozni, támadni, vagy ne adj isten egy célszemélyt asszimilálni egy-egy alparancsnak - subcommand - megfelelően. A Borg faj egyedei nem rendelkeznek önálló éntudattal, az egész faj közösen hoz döntéseket, melyeket a Kollektívában mindenki fenntartás nélkül és "lelketlen" módon végrehajt.


Arra nézve, hogy a Borgnak az egyes fajokat, melyekkel utazásai során találkozott, miért kellett asszimilálni, nem rendelkezünk semmilyen információval. Ezt a tényt semmiképpen sem indokolja az, hogy félig gép faj lett belőle. De mivel ez alakult ki, így kell elfogadnunk. A Borg hatalmas területet mondhat magáénak a Delta Kvadránsban. Asszimilálták többek között az el aurianokat (TNG "Q Who" és "Star Trek: Nemzedékek") és több más fajt is, de például a kazonokat nem (VOY "Mortal Coil"). Ebből az a következtetés vonható le, hogy a Borg csak akkor asszimilál fajokat, ha azok tudása számukra is hordoz valami pluszt és érdemes őket a Kollektíva részévé tenni.


Ami elsősorban visszataszítóvá teszi a Borgot a többi faj számára, általában az a módszer, hogy ellenfeleiket inkább igyekeznek asszimilálni - beolvasztani - a Kollektívába, semmint megölni őket. Az asszimilált egyének elvesztik éntudatukat, attól kezdve a Kollektíva parancsait kötelesek végrehajtani, még akkor is, ha a cél volt bajtársaik halomra gyilkolása, vagy asszimilálása. Ezen kívül a beolvasztott személy ugyanolyan dolgozóvá alakul át, nem csak belsőleg, hanem külsőleg is, mint a Kollektíva többi tagja. Ezeket a beavatkozásokat eleinte sebészi úton hajtották végre, melyek az áldozatok számára szörnyű kínokkal jártak (TNG "Best of Both Worlds"). Egyetlen emberről tudunk, akiből sikeresen és - viszonylag - maradéktalanul kiemelték a beültetett implantokat, ez pedig nem más, mint Jean-Luc Picard, aki - jelenleg - az Enterprise-E kapitánya.


Ám a Borg eljutott a technikai fejlődés egy olyan stádiumába, (pontosabban, valószínűleg időközben asszimilált egy olyan fajt, aki már eljutott a fejlődés ezen fokára) hogy ezt a bonyolult, és időigényes asszimilációs módot felváltotta a nanoszondákkal való asszimilálás. Ez annyiban különbözik az eredeti módszertől, hogy az áldozat véráramába két ún. asszimilációs tűvel nanoszondákat juttatnak. Ezek az apró, három atom méretű, félintelligens gépek önmagukat kezdik el megsokszorozni a személyen belül, így alakulnak ki a különböző rendeltetésű, méretű és alakú gépi alkatrészek. A befecskendezéstől számított öt-tíz percen belül megjelennek az első implantokra utaló jelek és kb. egy-két óra múlva az áldozat már ténylegesen is borg dolgozónak tekinthető. Ez az idő a műtéti úton történő beavatkozásnál akár az egy-két napot is kitehette. A nanoszondákkal történő asszimilálás - számunkra jelentkező - egyik hátránya, hogy az implantok már nagyon nehezen távolíthatóak el a személyből, sőt sok esetben vannak olyan implantok, melyek eltávolítása az egyén teljes bénulását, vagy halálát okozhatják, mivel ezek az alkatrészek már atomi szinten kapcsolódnak a test biológiai szöveteihez (VOY "The Gift").


Hétkilenced


Utunk most a borg fegyverekhez vezet. A Borg nem használ a Föderációban, vagy bárhol máshol megszokott "hagyományos" energiafegyvereket. Legfőbb fegyverük egy hatalmas erejű, multifrekvenciás, harcra átalakított vonósugár, melyből egyetlen csillaghajó sem bír ki két-három lövésnél többet, hacsak nem rendelkezik automodulált pajzsokkal, mint a Sovereign, vagy a Defiant osztály hajói (TNG "Q Who", "Best of Both Worlds", "Star Trek: Kapcsolatfelvétel"). A Borg hajók - legyen Kocka, Gömb, vagy akár egyszerű felderítő hajó - nem rendelkeznek energiapajzsokkal, ráadásul sok rendszer a hajó felszínén (a borg hajók nem rendelkeznek burkolattal, kivéve a Gömböt, de az is csak minimálissal) vezet keresztül, ezért könnyen sebezhetőek, bár méretük miatt a Kocka hajóknál a legtöbb esetben ez nem jelent túl sokat, kivéve a "Star Trek: Kapcsolatfelvétel"-t, ahol Picard kapitány a borg Kocka egy lényegtelennek tűnő részét lövette a teljes flottával, tehát kell valami létfontosságú rendszernek is lennie a Kocka felszínének környékén.


A következő érdekes technikai "újítás" a Borg részéről a megkerülő transzport (invasive transport), melynek nem a távolsága a döntő (bár azt nem tudjuk, hogy a Borg transzporterek milyen hatótávolsággal rendelkeznek), hanem az, hogy a Borg képes felvont energiapajzson is áttranszportálni a dolgozókat (TNG "Q Who", "Best of Both Worlds")! Ezt köztudottan (a Domínium ugyanilyen technológiáját leszámítva) a többi faj nem tudja megtenni. Ez tovább növeli a Borg veszélyességét, hiszen bárhol, bármikor meg tudnak jelenni egy csillaghajó, vagy csillagbázis teljes területén.


Végső, de nem utolsósorban essen szó a borg hajók meghajtásáról is. A meghajtórendszer működését nem ismerjük, azt az anyagot sem, mely a hajtóművekhez energiát szolgáltat. Van azonban egy érdekes meghajtási mód, mellyel a Borgon kívül más faj nem nagyon rendelkezik, ez pedig a transztér meghajtás. A Föderáció és más fajok mérnökei régóta kísérleteznek a szubtér feletti utazás lehetőségével. A Föderácón belül ennek egyik egyenes ági következménye volt az Excelsior osztály kifejlesztése és megépítése, mely korának számos újítása mellett - elméletileg működőképes - transztér meghajtással is rendelkezett. Ám ez a kísérlet nem volt sikeres, és a Föderáció fejlesztőmérnökei azóta is kutatják ennek az utazási módnak a lehetőségeit, kevés eredménnyel. A Borg azonban - valószínűleg szintén egy asszimilált fajnak köszönhetően - képes a transztéri utazásra. De ennél is érdekesebb az ún. transztér járatoknak nevezett utazási mód, melyet Lore és renegát Borg segítői hoztak létre. Ez gyakorlatilag egy energiával gerjesztett térkapu, melyen át a hajók képesek több ezer fényév megtételére is. Ez eddig a leggyorsabb, mesterségesen létrehozható közlekedési mód.


Természetesen a Borgnak még számos más - esetenként bizarr - technikai megoldása van, (pl. a "Star Trek: Kapcsolatfelvételben" látott kronoton-részecskeörvény, melyen keresztül visszautaztak 2063-ba) de ezek közül nagyon sok ismeretlen számunkra és megszerzésük is veszélyes, bár a Csillagflotta Hírszerzése minden bizonnyal dolgozik az ügyön.


   Klingonok


A klingon a legelső civilizációk közé tartozik, melyekkel a Föderáció találkozott. A klingonoknak számos különleges tulajdonságuk van. A testük sokkal jobban áll ellen a fizikai erőnek, mint más fajoké, és nagyobb az izommennyiségük is. A szerveiknek is nagyobb az ellenállásuk, ami csata közben a harcosoknak nagyobb rugalmasságot ad. A legtöbb szervből, illetve életfontosságú testfunckióból többszörös tartalékuk van. Erős a mellkasi csontjuk, valamint a háti csontok, köztük a gerinc. A homlokukon kinövések vannak, és ezek minden klingonnál másképpen néznek kis. Ezek a kinövések csak úgy 2290-re jelentek meg minden klingonon, valószínűleg valamilyen vírusos mutáció, vagy genetikai kísérlet hatására. A szaglószervi érzékelésük nagyon éles, és képesek megkülönböztetni a klingon társaikat is. A klingonoknak nincs könnyzacskójuk, a vérük pedig levendula színű.


Társadalom és kultúra


Gowron


A Klingon Birodalom a Föderációval és a Romulán Birodalommal határos. A központi kormányzat, a Kancellárral és a Nagytanáccsal, a Kronoszon (klingonul: Qo`noS) található. Mindkét poszton csak nagy hatalmú házak tagjai lehetnek.
A Qo`noS a Földnél kb. másfélszer nagyobb M-típusú bolygó. Legnagyobb városa, egyben a birodalom központja, az Első Város, vagyis veng wa`DIch.
A család helyzete, megítélése, és az egyén megbecsülése játssza a legfőbb szerepet a társadalmi funkcióknál. A társadalom hierarchikus felépítésű. A státusz általában a származástól és a kapcsolatoktól függ. A felsőbb osztályokba a Nagy Házak tartoznak, amelyek legtöbbje igen gazdag, és hatalmas földjeiket fegyveresek védil. A többieknek - Kis Házaknak - kevesebb befolyásuk van, és gyakran erősebb házakkal kell szövetséget kötniük a túlélésért. A tradíció az életük igen fontos része, és a hagyományok valamiféle megtörése komoly inzultus a társadalomra nézve. A vérvonal, és a rokonság is nagyon fontos minden igazi klingonnál. Ha egy klingon csatlakozni akar egy családhoz, akkor át kell esnie a R`uustal-on, miután megszerzi a családfő jóváhagyását. A Házakat általában a legidősebb férfi családtag vezeti.
A tradíciók elválaszthatatlan része a különböző rituálék, amelyek mérföldköveket jelentenek egy klingon életében, vagy a Birodalom történetében. Az egyik ilyen fontos rituálé az Utódlás rítusa, amelyet a Birodalom jövőbeni vezetőjének kell teljesítenie, és az Utódlás Bírája ellenőrzi a rítus lefolyását.


A klingonok a legfontosabbnak a becsülettel való halált tartják, ez fontosabb még a becsületes életnél is. "Jó nap ez a halálra" - szokták mondani csata előtt. A kegyelemért való könyörgés, és az élet hasztalan meghosszabbítása a legnagyobb szégyen egy klingonnál. A klingonok hisznek a túlvilágban - Sto-Vo-Kor-nak nevezik -, de nincs temetési szertartás.


Kormányzat


A Klingon Birodalmat a Klingon Nagytanács irányítja, amely nagyjából két tucat taggal rendelkezik a legnagyobb Házakból. A tanács tagjai az Első Város Nagycsarnokában gyűlnek össze. A Tanács vezetője a Kancellár, aki egyben a Birodalom vezére. Jelenleg Martok tölti be ezt a tisztséget. 2369-től újra van Császár is - ezt a posztot évszázadokig nem töltötték be -, Kahless, a Felejthetetlen klónja. Neki nincs politikai hatalma, viszont fontos vallási és szertartási szerepet tölt be a klingon társadalomban.


Történelem


A modern Klingon Birodalmat Kahless, a Felejthetetlen alapítótta, aki megölte a zsarnok Molort, és egyesítette a társadalmat kb. 1500 éve. Kahless több tudományban is igen járatos volt, és a műveit még ma is tanítják a klingonoknak. Kahless felismerte, hogy a fajtáját egyre emészti a hűtlenség, az árulás, ezért arra figyelmeztette a népét, hogy még a barátokból is lehet ellenség. Végül ez lett a végzete is, hiszen 2125-ben K`ashked megölte, mert túl népszerűnek tartotta.


2218-ban vette fel először egymással a kapcsolatot a Föderáció és a Klingon Birodalom. A kapcsolat jó 70 évig igen ellenséges volt. 2289-ben tárgyalások folytak a két fél között, kevés eredménnyel, de a klingonok körükbe fogadtak egy föderációs diplomatát, Curzon Daxot. Nem sokkal később a klingonok szövetséget kötöttek a romulánokkal. A romulánok átadták az álcázóberendezésüket, a klingonok pedig átadták csatahajóik terveit. A szövetség végül 2292-ben fel is bomlott.


A fordulópont a Föderáció és a Klingon Birodalom közti kapcsolatokban az után következett be, hogy a Kronosz egyik holdja, a Praxis felrobbant. Ez a hold volt a bolygó fő energiaellátója. Félve az elkövetkező káosztól Gorkon Kancellár, a Nagytanács vezetője, béketárgyalásokat kezdeményezett a Föderációval, felismerve, hogy a birodalom nem összpontosíthat már csak a hadi fejlesztésekre. Gorkon beleegyezett, hogy elutazik a Földre, de útközben megőlték. Kirköt és McCoy-t a klingonok bebörtönözték a történtek után. A béketérgyalásokat a Khitomeren folytatták. A tárgyalások végül sikeresen záródtak, és 2292-ben aláírták az egyezményt. A romulánok erre válaszul felbontották a klingonokkal kötött szövetséget.


Habár a békét nem volt könnyű fenntartani, az évek alatt a két fél egyre inkább megértette másikat. Az Enterprise-C bátor tette, hogy megvédte a Narendra III klingon helyőrséget a romulán erőktől, tovább erősítette a kapcsolatot. 2364-ben Worf lett az első klingon Csillagflotta tiszt.


Az Eredeti sorozat klingonja


K`mpec Főtanácsos még előre kijelölte, hogy halála után Jean-Luc Picard legyen az Utódlás Bírája. A főtanácsosi címre két klingonnak volt nagy esélye: Durasnak, és Gowronnak. Durast Worf megölte, így Gowron lett a Főtanácsos. A Duras család ebbe nem törődött bele, és megpróbálták Toralt, Duras fiát, a főtanácsosi posztra juttatni. Néhány tanácstag a Duras család oldalára állt, mások Gowron pártján maradtak. Polgárháború tört ki. A Duras-házat titokban a romulánok is támogatták. A Föderáció ezért lezáratta a romulán-klingon határt. A Duras-ház végül vereséget szenvedett, és Gowron megerősíthette a pozícióját.


Kahless, betartva halála előtt tett igéretét, visszatért a Kronoszra 2369-ben. Később kiderült, hogy csak Kahless egy klónjáról van szó. Gowron tudta, hogy a népének szüksége van Kahless vallási vezetésére, ezért úgy döntött, hogy a klón legyen a vallási vezető, de a hatalom a Főtanácsos és a Tanács kezében maradt.


Ekkortájt jelent meg a Domínium az Alfa Kvadránsban. A klingonok úgy gondolták, hogy a kardassziai Detapa Tanács tagjait alakváltókra cserélték ki, ezért megtámadták Kardassziát, hogy kiűzzék az alakváltókat. A klingonok a Föderáció ellenkezése ellenére sem adták fel terveiket, ezért a klingonok a Föderációval is szembekerültek. A klingonok áttórték a kardassziai védelmi vonalakat. Néhány tanácstagot a Deep Space Nine-ra menekítettek, erre a klingonok megtámadták az állomást. Végül Sisko megmutatta Gowronnak, hogy az Alapítók állnak az események hátterében, hogy így ugrasszák össze a szövetségeseket. A Föderáció és a klingonok között eredménytelen tárgyalások folytak a vitás ügyek elsimítására. Végül Gowron felmondta a Khitomeri Egyezményt. Nem sokkal később Odonak támadt egy gyanúja, miszerint Gowron egy alakváltó. Sisko, Worf és Odo meg akarta akadályozni Gowront, abban, hogy háborút indítson a Föderáció ellen, de Martok tábornok elfogta őket. Nem sokkal kiderült, hogy igazából Martok az alakváltó, és nem Gowron. Az ál-Martokot végül megölték. A klingonok és a Föderáció fegyverszünetet kötött. A fajok közötti bizalomban keletkezett károk túl nagyok voltak, így már senkisem akadályozhatta meg a Jem`Hadar inváziót. Nem sokkal később Kardasszia csatlakozott a Domíniumhoz. A veszélyhelyzetben a két fél újra aláírta a Khitomeri Egyezményt. Így a klingonok és a Föderáció együtt harcolhattak a Domínium ellen. A Domínium egyre erősebb lett az Alfa Kvadránsban, ezért a Föderáció elhatározta, hogy lezárják a Gamma Kvadránsba vezető féregjáratot, és elhagyják a DS9-et.


A Föderáció eközben egyre súlyosabb veszteségeket szenvedett, és mivel a Domínium megakadályozta, hogy lezárják a féregjáratot, ezért a Föderáció a DS9 visszafoglalására indított egy sikeres támadást. A féregjáratban lakó Próféták segítségével sikerült visszaverni a Jem`Hadar támadást. Nem sokkal később a romulánok is csatlakoztak a Föderáció/klingon szövetséghez. Az egyik első közös akciójuk a Chin`Toka rendszer elfoglalása volt. Nem sokkal később Dukat megszerezte a Prófécia kristályát. A féregjárat ezzel lezárodott, és összeomlott. Breen belépett a háborúba a Domínium oldalán. Ezzel az erőviszonyok újra a Domíniumnak kedveztek. A Chin`Toka rendszert is sikerült visszaszerezniük.


Martok nem akarta végrehajtani Gowron parancsait. Worf sem értett egyet a kancellárral, mert úgy gondolta, hogy az csak a politikai helyzetét akarja azokkal megerősíteni. Worf megölte Gowront Bat`leth párbajban. Ezek után Martok lett a kancellár. A szövetség sikeresen visszaverte a Domíniumot, akiknek Kardasszia Egy közelébe kellett visszahúzódniuk. A szövetség egy mindent eldöntő támadásra szánta el magát. Kardasszia is a szövetség oldalára állt. A támadás végül sikerrel zárult. A Domínium visszavonult a Gamma Kvadránsba.


Worfot választották a Föderáció új kronoszi nagykövetévé. Az új kancellár és az új föderációs nagykövet munkája újabb fordulópontot hozott a Klingon Birodalom történetében.


Elcseréltek


A Domínium szimbóluma

Fiziológia


Az elcseréltek alakváltó képességgel rendelkeznek. Természetes formájuk folyékony halmazállapotú. Képesek megváltoztatni a biomolekuláris szerkezetüket, hogy bármit lemásolhassanak, még energiaformákat is, mint pl. a tűz. Egyetlen határa ennek az, hogy 16 óránál tovább nem képesek fenntartani a szilárd alakjukat. Az elcserélteknek vissza kell változniuk folyékony állapotukba, különben egy igen fájdalmas "oszlási" folyamaton esnek keresztül. A Tal Shiar tervezte kvantumsztázis-mező generátorral az elcseréltet szilárd alakjába tudják "bebörtönözni", nem lesz képes megváltoztatni az alakját. Folyékony állapotukban az elcseréltek képesek összekapcsolódni egymással - ez a Nagy Lánc -, a különböző testeket egyetlen masszába egyesítik, így megoszthatnak egymással minden információt, érzést és érzelmet. Élettartamuk nagyon hosszú, gyakran évszázadokig is képesek élni. Eddig még egyetlen elcserélt sem halt meg természetes halálban, így nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi lehet a maximális élettartamuk. Halálukkor szilárd hamuszerű anyag lesz belőlük.


Társadalom és kultúra


Az Alapítók (azon elcseréltek, amelyek a Domíniumot vezetik) a Gamma Kvadránsban élnek. A szabadidejüket azzal töltik, hogy megpróbálják minden körülöttük található tárgy és élőlény alakját felvenni, és így megérteni a létezésüket. A társadalmukban nem létezik hierarchia: egyetlen elcserélt sem áll a többi fölött, de azért képességeikben tudásukban különbözhetnek egymástól. Az Alapítók társadalmában egyenlőség és béke honol. Fajtársukat sosem bántják, azonban a külvilágban igen sok pusztítást okoztak. Egyes elcserélteket gyermekkorukban elküldtek, hogy minél több információt szerezzenek a távoli világokról. Genetikailag beléjük táplálták, hogy hazatérjenek, ha elég közel kerülnének az anyabolygójukhoz. A hazatérő elcserélteket a többi fajtársa köszönti, és azonnal bevezetik a Láncba.


Történelem


Az elcseréltek réges-régen békés felfedezőkként bejárták szinte az egész Galaxist, értelmes lényeket kerestek, hogy bővíthessék tudásukat. Azonban az alakváltó képességük gyakran találkozott félelemmel és gyűlölettel a szilárdak (nem alakváltók) részéről, akik üldözni kezdték az elcserélteket. Az elcseréltek, hogy megvédjék magukat a további bántalmaktól, egy lakatlan bolygón bújtak el az Omarion csillagködben. Itt senki nem zavarhatta őket, és békében egyesülhettek a Nagy Láncban.


Odo


Erről a távoli területről alapították meg a Domínium birodalmát, és magukat Alapítóknak kezdték hívni. Úgy gondolták, hogy az erős irányító hatalom lehet az egyetlen módja, hogy megvédjék magukat ("Amit irányítasz, az nem árthat neked"). Az Alapítók szinte az egész Gamma Kvadránsra rákényszeríttették a saját rendjüket, leigázva, és félelemben tartva kormányozva a világokat. Mielőtt bekebeleztek volna egy új bolygót a Domínium a vortákat küldte tárgyalni, és ha azok sikertelenek voltak, akkor a jem`hadar következett, hogy meggyőzze a lakosságot a csatlakozásról. A vorta és a jem`hadar is egy genetikailag fejlesztett faj, amelyeket az Alapítók iránti teljes lojalitásra, és különböző feladatokra terveztek. A vorták a birodalom adminisztrátorai és diplomatái, az Alapítók szóvivői, "arcai". A jem`hadarok katonák, akik ölnek vagy meghalnak az Alapítókért. A Domínium folyamatosan világról világra terjeszkedett, és már az Alapítók irányítják a Gamma Kvadráns legerősebb hatalmát.


Az Alapítók nem szeretik elhagyni bolygójukat, de még mindig van bennük egy kis felfedező kedv a múltból. Hogy a Galaxisról minél többet tudhassak meg anélkül, hogy szükségtelenül veszélyeztetnék magukat, kiküldtek néhányat maguk közül még gyerekkorukban, mintegy szondaként haszn


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!